Sunday, August 24, 2014

Kulit Kering. Tension! Ada Penawar? (*_*)

Salam...!

Sejak kecik, aku selalu menghadapi masalah kulit. Nak kata penyakit keturunan tak juge. Sebab adik beradik yang lain semua kulit depa sihat-sihat belaka walaupun sedikit gelap dari aku. Ekekek! (nak jugak up diri sendiri tu. LOL)

Pernah satu ketika dulu aku terkena allergy yang sangat teruk pada kesemua jari tangan. Mengelembung, kemudian gatal, garu, pecah dan merebak. Everyday aku terpaksa rendam jari-jemari aku dalam air garam (petua orang tua-tua) dan paling menakutkan bila dah rendam dalam 15 minit macam tu, kulit jari-jari aku seolah-olah tercabut. (0_0) Aku langsung tak boleh buat kerja rumah masa tu especially basuh pinggan dan basuh baju. Sebab bila terkena je sabun basuh pinggan/sabun basuh baju tu, kulit aku akan jadi lebih teruk. Masa tu rasa macam loser sangat, sebab apelah gunanya jadi seorang anak dara kalau basuh pinggan dan basuh baju pun tak boleh. Ecececececehhhhhhh....! Drama...drama. Bahahaha! 

At last, pergi klinik, dapat suntikan antibiotik dan makan ubat, barulah penyakit tu beransur pulih. Mama kata, itulah masalah aku sejak dari kecik. 

"Kau memang pelik sikit dari kakak-kakak, abang dan adik kau...." kata mama.

Until aku pregnantkan Suffi selama 37 weeks, aku kembali menghadapi masalah yang sama. Tapi kali ni bukan pada kesemua jari. Cuma kena pada jari telunjuk tangan kanan saje. Nasib baik juga tak merebak ke jari-jari yang lain. Macam biasa, kronologi penyakit ni....Gatal --> garu --> kering --> mengelupas --> luka --> seksa

Seksa sebab tak boleh nak buat kerja rumah. Kali ni memang tak boleh nak lari sebab dah duduk di rumah sendiri. Bukan rumah mak bapak. Kalau sendiri tak kemas, jawabnya memang macam tongkang pecahlah rumah ni. Nak harap Shuben yang kemas? Jawabnya, tunggu 8 kali raya pon memang dia takkan kemas lahhhhh.....Hahaha!

Nah, tengok keadaan jari yang allergic tu. Aku tanggung selama aku pregnant tau. Sedih... T_T


Aku bajet, ini mungkin alahan orang mengandung. So, aku layankan je. Tak ambil pusing sangat selain ada jugaklah effort pergi klinik dan mintak ubat sapu. Memang penyakit tu baik tapi masih berulang. Sehinggalah aku bersalin.

Sekarang, Suffi dah pun masuk 6 bulan. Allergy tu masih jugak tak hilang-hilang. So, aku rasa macam....ini bukanlah alahan orang mengandung. Ini memang 'penyakit azali' aku berulang kembali. Aku rasa macam dah give up nak ulang alik klinik dan farmasi. Sebab masalah aku memang takkan selesai.

Until one day, kakak aku syorkan aku pakai lotion ni....


MARY KAY HYDRATING LOTION

Mula-mula aku macam ragu-ragu jugak nak pakai. Sebab, yelah...doktor punya ubat pon tak boleh nak selesaikan masalah allergy aku ni, apetah lagi produk lain. Tapi disebabkan kakak aku dah offer, dan dia suruh aku tengok resultnya, so aku cuba jugaklah. 


Hari pertama aku guna, kulit tidak sekering sebelum ni. Walaupun luka mengelupas tu masih ada.


Hari kedua, luka mula tertutup dan nampak macam nak sembuh...sangat cepat!


Hari ketiga...see? 
Luka dah sembuh sepenuhnya, kulit nampak moist, fresh dan merah serta heyy...! 
Dah tak mengelupas la!

Sangat cepat kan kesannya? Kalau aku pakai ubat sapu yang doktor bagi pun, memang dia akan sembuhkan luka. Tapi tidak secepat ini dan kulit memang totally akan jadi kering. Bila dah kering dan gatal, dia akan mengelupas. Maka aku pun garu-garu sampai luka. So, masalah aku memang takkan selesailah jawabnya.

Mary Kay Hydrating Lotion ni memang sangat best. Aku bawak ke mana-mana je aku pergi. Sebelum drive pakai, sebelum menulis pakai, sebelum tidur pon pakai. Bau dia tak payah ceritalah. Sangat wangi. Bau bebunga. Dan yang paling penting --> Tak melekit.

Actually, lotion ni salah satu ramuannya adalah esen lidah buaya yang berfungsi untuk merawat kulit kering. Sebab tu siapa yang ada masalah kulit MESTI pakai lotion ni. Ia sangat membantu masalah kulit uolls. I highly recommended you to use this MK Hydrating Lotion.

Ok, cut it short, sila ambil tahu apa yang bestnya pasal lotion ni:

  • Boleh pakai seluruh badan.
  • Sesuai untuk semua jenis kulit.
  • Boleh mengubati masalah kulit kering.
  • Boleh mengubati penyakit Eczema.
  • Kulit jadi lembab dan fresh.
  • Tidak melekit.
  • Sangat wangi. Bau bunga.
  • Reasonable price. Only RM 60.
So, tunggu apa lagi? Takkan nak tunggu sampai kulit uolls keluar cendawan baru nak cari penawar? Huhuhu...sayangilah kulit uolls sama macam uolls sayangkan original handbag PRADA latest design uolls tu. Hehehe...


For futher information about this product uolls boleh contact SD Noraniza Mohtar - 013 6689648




4 comments:

Anonymous said...

hi...nak tau la pasal produk ni...sama la kes kita

nurstar ashu said...

Really? No worries. U can just call/SMS/What's app SD NORANIZA MOHTAR 0136689648 :)

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yg sgt menarik ni..

Tq admin. 😊


Tip Kecantikan Tanpa Kesan Sampingan

Syheeril Rahmat said...

jari sy dh lama mngelupas sejak dr bangku skolah rendah..skrg dh umo 23 taon..msh xbaik2 ..bla nak wat ic pn bmslh ckit sbb thumbscan xdpt bca...sedih gilerr....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...