Nak bagi tutorial dan resepi lagi boleh?
Jangan nanges baca entry semalam dan hari ni.
Memang aku tak pandai masak.
Bila pandai sikit-sikit resepi yang simple2
Habis satu malaya nak sebarkan.
Hoi.
Jangan negatif sangat.
Ilmu yang sikit tu lah lebih baik disebarkan kepada ramai orang
Supaya nanti Tuhan balas dengan ilmu yang lebih banyak dan luas.
Tak gitewww? Kohkohkoh~
PUDING JAGUNG STRAWBEERY
Anda perlukan:
1. Tepung Kastard secawan
2. susu Full Cream secawan
3. 2 cawan air
Gaulkan kesemua bahan ini dan panaskan di dalam periuk bersama api yang kecil.
4. 1/2 cawan gula pasir
Agak-agak campuran 3 bahan tadi dah bergaul sempurna, masukkan gula pasir.
5. 1 tin jagung manis
Teruskan mengacau campuran tadi.
Agak-agak dah nampak sebati, masukkan jagung manis pula.
Gaul lagi sehingga pekat.
Jangan tinggalkan terlalu lama sebab ia akan mudah berketul.
5. Buah strawberry.
Kuantiti, ikut suka anda.
Potong kepada 2 bahagian. Ini untuk hiasan atas puding.
Tapi kalau rasa-rasa nak campurkan dalam adunan tadi pon boleh,
kena potong dadu kecil-kecil.
Masukkan ketika agak-agak lagi 1-2 minit nak tuangkan adunan tadi ke dalam loyang
Tujuan? Supaya strawberry anda tak lebam, tak fresh dan jadi tak sedap
Tuangkan ke dalam loyang dan hiaskan dengan strawberry yang dah dibelah tadi
mengikut citarasa hiasan anda.
Sejukkan dalam peti ais.
Lepas 2-3 jam, bolehlah potong dan makan!
Puding aku ni presentation dia memang tak berapa nak menarik.
Almaklumlah, bukan lulusan diploma atau ijazah kulinari. Hohoho~
Alah, apa ada pada rupa kalau rasa tak sedap.
Sama jugak kalau rupa cantik tapi budi bahasa kurang.
Ok, tetiba je kan? Hahahahaha~
Selamat mencuba!
1 comment:
wow..menarik
Post a Comment