Sunday, May 13, 2012

A Trip To Indonesia- Medan (part 1)

Hey3x!Err...sorry. Kebaratan plak aku pagi ni...hehe! Assalamualaikum...!

Pagi ni tak tau nak buat ape. Baru lepas sent off kawan boss ke airport. Nak tido balik, takde rasa mengantuk pulak. So, bukak lappy...write a blog lah. Sementara nak tunggu tengahari untuk keluar pergi cari novel baru. Ok, I admit. Aku addicted bace novel sekarang. Mengulangi hobi yang dah sekian lama aku tinggalkan.

Entry pagi ni, nak recall balik pasal 'percutian sambil bekerja' aku ke Medan, Indonesia. Huhu! Ok,rasanya tak la lewat sangat nak cerita kan. Tak sampai sebulan pon lagi aku balik dari Medan. (^_^)

Percutian kali ni memang besh! Triple besh! Walaupon pergi dengan boss, tapi luckily boss aku ni adalah boss yang sangat sporting. Bertuah saya bekerja bawah pemerintahan boss. (ini bukan bodek)

Ok, jangan membebel banyak sangat. Jom tgk picture2 yang berjaya dirakam. (^_^) Cekik Pak Daud! (check it out)


Peneman setia dalam flight & sepanjang aku melepak di hotel. Baru 2 hari di Indonesia, aku dah habiskan satu novel. Hari ke-3 dan ke-4 aku ulang baca Bab 1 balik. Haha! Ceritanya sangat best dan suweett...!




Hari pertama aku sampai di Medan, konsulat kat sana dah bawak aku explore Pajak Ikan/Pekan Ikan. Tempatnya a little bit crowded & messy but barang-barang especially kain ela memang agak murah. Rambang mata lah jugak. (@_@) Tercabar nafsu 'shopping' I taw.... hehe! Tahun ni I dapat 2 pasang baju raya hokehh.... =p



Sampai aku dah balik M'sia, aku still tak faham apa maksud 'Rambu-rambu' yang dinyatakan di signboard ni. Huhu! Rambu-rambu tu macam pom-pom ke? Tapi ape kaitan pom-pom dengan lalulintas? Ada cheerleaders ke kat tepi jalan? (garu kepala)



Yeeahhhhh! 
(Walaupon aku tak tau ape itu MPI, sape Meherban Shah tu.) Haha! 
Dorang tengah berkempen parti agaknya..



PERTAMINA ni sumber minyak petrol kat sana. Kalau kat Malaysia, kita boleh tengok ada banyak petrol station yang berbeza syarikat. Shell, Petronas, Caltex, Esso etc...tapi kat Medan, aku cuma nampak petrol station PERTAMINA ni dengan PETRONAS aje. Selain dari tu, memang takde. Kayalah syarikat PERTAMINA ni kalau satu Medan guna perkhidmatan dia je! Huyooo.....



Setelah puas bershopping, kami dibawa melawat ke sebuah istana lama. Istana Maimon. Tujuan? Mungkin untuk mengelakkan duit kami dari habis hanya di hari pertama. Haha!





" Jadual Lawatan = Jadual Berkunjung
Isnin = Senin
Menjual/Menjaja = Berjualan
Tatasusila = Asusila
Kekacauan = Keonaran"

Hehe...macam-macam.....




Posing ashu...posing!



Inilah bas dan 'bapak-bapak' yang setia membawa kami jalan-jalan selama 4 hari di sana. Huhu!

Ok, tunggu cerita kat Danau Toba pulak. Gambar-gambar dan video yang lebih menarik menanti anda! (poyoss....)

1 comment:

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIHTour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...